Spørsmål og svar om tannhelse


Flux Klorhexidin+

Jeg har nettopp fått beskjed fra Tannlegekontor at Klorhexidin Flux ikke skal brukes mer enn 14 dager i strekk, men dette står verken på flasken eller er noe info på nett eller fra leverandør?

Det er riktig at Flux Klorhexidin ikke skal brukes som et daglig skyll over lenger tid. En flaske Flux Klorhexidin inneholder 250 ml som er tilstrekkelig for bruk morgen og kveld i ca 2 uker. I løpet av denne perioden bør irritert tannkjøtt være behandlet, men hvis dette ikke er tilfellet bør man konsultere tannlege/tannpleier. Som et resultat kan behandlingstiden variere etter individuelle råd fra tannlege/tannpleier, noe det opplyses om på baksiden av flasken. Ytterligere informasjon om våre produkter finner man på våre nettsider www.fluxfluor.no


Fluor+

Hva er egentlig fluor?

Fluor er et grunnstoff som finnes overalt i naturen. Det finnes f.eks mer fluor enn det finnes kull, kobber og jern. Jorden inneholder ca 200-300 mg fluor pr kg. I havet er fluorinnholdet ca 0,8-1,4 pmm (part per million)


Hvor lenge bør man pusse tennene?+

Vi er nøye med å pusse tennene 2 ganger om dagen på vår 3-åring, men det blir vel kun cirka 20-30 sekunder per gang. Hvor viktig er det å børste tennene lengre?

Det kommer helt an på om man får pusset alle tennene på denne tiden, men det høres litt kort ut. 1 minutt er et mål man bør strekke seg mot.


Fluortilskudd+

Behøver jeg egentlig fluortilskudd når jeg bruker tannkrem med fluor?

Behovet for ekstra fluortilskudd kommer an på mange faktorer. Blant annet hva kostholdet ditt inneholder og hvor ofte du spiser og drikker mellom måltidene. Alderen din vil også kunne spille inn. Dette gjelder både barn og voksne, og er du usikker på om du får rengjort barnets tenner ordentlig eller ikke pusser to ganger daglig med fluortannkrem, er det en god forsikring til sterke melketenner å gi en Flux etter tannpussen.


Tørr munn+

Jeg er ofte tørr i munnen. Behøver jeg ekstra fluor?

Spyttet vårt er kroppens første beskyttelse mot bakterier fra omverdenen. Er man tørr i munnen øker risikoen for kariesangrep. Det finnes spesielle tabletter "Xerodent, mot munntørrhet" som også inneholder fluor. Xerodent kjøpes på apoteket og finnes med både lakris og appelsinsmak. Det er også nå kommet en ny serie med produkter for tørr munn på apoteket, Flux Dry Mouth.


Kjøpt Flux+

Hvor får man kjøpt Flux?

Flux får du kjøpt på apotek, i apotekenes nettbutikk, i utvalgte matbutikker og hos flere tannklinikker.


Flux når man er gravid?+

Kan man ta Flux når man er gravid?

Ja, det er ekstra viktig med god tannhygiene under graviditeten. Et ekstra fluortilskudd gir både mor og barnet bedre tenner. Gravide kan som andre voksne bruke Flux både morgen og kveld.


Bivirkninger+

Er det noen risiko for bivirkninger når man tar Flux tabletter?

Akutte symptomer, spesielt kvalme, brekninger og diare kan ses ved doser på ca 1-2 mg/kg legemsvekt. For et barn som veier 20 kg vil det si at doser på 20-40 mg fluor gir akutte symptomer. 20-40 mg fluor tilsvarer til 80-160 tabletter a 0,25 mg. Tablettene inneholder også xylitol og sorbitol som kan medføre at barn kan få magesymptomer ved inntak fra 20 tabletter og oppover. Ubehaget som følge av xylitol/sorbitol kommer før den akutte forgiftningen av fluor.


Begynne med Flux?+

Hvor tidlig kan man begynne med Flux?

Flux beskytter fra første tann. Mange opplever at å pusse tennene på de aller minste kan være krevende å få til. Derfor er det ekstra viktig å beskytte tennene på alle mulige måter. Å gi en Flux 0,25 mg allerede ved første tann er en måte å sørge for god tannhelse allerede fra begynnelsen av.


Fluor i drikkevann+

Hvordan vet jeg hvor mye fluor det er i mitt drikkevann?

I Norge er det kun 1 % av befolkningen som får nok fluor i drikkevannet. Ved å følge anbefalt dosering for Flux er det ikke fare for bivirkninger. Ønsker du likevel å vite hvor mye fluor det er i drikkevannet akkurat der du bor, må du kontakte vann og avløpsetaten i din kommune.


Fluortannkrem alltid nok?+

Hvorfor er ikke fluortannkrem alltid nok?

Svært mange, særlig voksne, opplever ising i tennene. Dette skyldes skader på tannemaljen, enten pga. for mye syreholdig mat, pusseskader, tanngnissing eller bleking av tennene. Ved å bruke Flux morgen og kveld vil isingen reduseres. Et godt tips er å legge en sugetablett direkte på området som iser og la tabletten smelte så langsomt som mulig.


Fluorose+

Hvor mye fluor skal til for å få fluorose?

Jevn tilførsel av noe mer enn anbefalt dose, spesielt de første årene, kan gi dental fluorose. Følger man anbefalingene er man trygg.


Barn og tabletter+

Hvordan gir man fluor til barn som ikke kan suge på tabletter?

Knus tabletten med en skje før du gir Flux til de aller minste.


Benskjørhet+

Kan fluor påvirke beinmasse / føre til benskjørhet?

Det skal massive doser til for å påvirke bentettheten, samt gi osteofluorose.


Skylle munnen+

Bør man anbefale å ikke skylle munnen med vann etter at man har pusset tennene?

Ja.


Barnetannkrem+

Hva er forskjellen på en barnetannkrem og en tannkrem for voksne?

Den største forskjellen på Flux barnetannkrem og en tannkrem for voksne er innholdet av fluor. Inneholdet i barnetannkremen vår en 1000ppm mens det som er vanlig i voksentannkremer er opp til 1500ppm.


Voksne og Flux Junior+

Kan voksne bruke Flux Junior?

Ja, små som store kan bruke Flux Junior! Men vi tror at disse produktene er veldig populære blant de yngste grunnet de gode og milde smakene av fruktmint, jordbær eller bringebær.


Tanntråd til barn?+

Min sønn på åtte år har en slags emaljeforstyrrelse på tennene av ukjent årsak. Tennene mangler deler av emaljen allerede når de vokser ut. Han bruker fluortabletter og vi forsøker å være ekstra nøye med tennene hans. Han er nå stor nok til å kunne håndtere tanntråd, er det ok at barn bruker dette?

På bakgrunn av alder og underliggende sykdom tror jeg ikke det er nødvendig å bruke tanntråd. Imidlertid er det viktig å bruke fluor for å redusere risikoen for karies (hull i tennene) da den naturlige beskyttelsen i form av emalje er skadet. Sugetabletter eller aller helst fluorskyll med tilpasset styrke for barn er det beste rådet – og selvfølgelig så lite sukker som mulig.


Flux Junior Tannkrem+

Hva er bra med Flux Junior Tannkrem?

I mange tannkremer for barn brukes et "såpestoff" som kalles sodiumlaurylfosfat (SLS). Dette er et virkestoff som kan irritere og gi after (blemmer og sår i munnen). Dette er ikke tilfellet i Flux Junior Tannkrem. Vår barnetannkrem har kun milde og skånsomme ingredienser, i tillegg til en barnevennlig smak av Fruit Mint.